Hva er en Andunge?

En Andunge er en 22-fots langkjølet båt, konstruert i 1944 av ingeniør Thorvald Gjerdrum og bordet opp på tradisjonelt vis i furu på eikespant. En særegenhet ved Andunge er at den er en spissgatter. De fleste andre konstruksjoner på den tid fikk kutterhekk så som Knarr og Kutter.

Jan Mathisen «Mattis på Børsholmen» tok båten med seg inn i plastalderen i 1970. Siste Andunge i tre, N40, tjente som plugg til plastbåten. Det er i dag flere Andunger i plast enn i tre

Båten har en stor og særegen cockpit. Det er et eget rom bak rorkulten. Dette «svigermorsetet» egner seg særlig godt for en instruktør som her har god oversikt uten å være i veien. Båten har 3 seil, spinnaker, fokk og storseil og totalt seilareal på ca. 27 m².

Andunge-miljøer finnes i dag hovesakelig i Asker Seilforening, på Børsholmen, i Horten (Seilforeningen Julaften af Indre Havn). I Sverige er det et stort og aktivt miljø på den svenske vestkysten, størstedelen Andunger i tre og et trettitalls plast-Andunger kjøpt i Norge.  

Kilde: Wikipedia

E-post: post"krøllalfa"andunge.no                                                                                                                      :)